Kontaktvägar


Nedan finns en punktlista med olika sätt som du kan nå mig på om du vill. Alternativen är rangordnade så att nummer 1 är det jag föredrar bäst (och nås snabbast på), 2 näst bäst osv. Ordningen kan komma att förändras framöver när nya möjligheter tillkommer. Vad gäller kontaktvägar så har jag en del av alternativen nedan på min vanliga mobiltelefon som jag alltid har med mig, medan andra alternativ bara finns på en kontantkortsmobil som jag har och där jag inte alltid kan nås lika snabb.

Att jag inte har alla alternativen på min vanliga mobiltelefon beror på att jag här väljer att hålla mig anonym då jag lämnar ut så privata saker på denna hemsida och därför använder jag till exempel inte min vanliga Skype osv för dessa kontakter. Sedan föredrar jag om möjligt meddelande- och röstsamtalsappar som har bra säkerhet och anonymitet inbyggt så att säga, så de hamnar också högre upp på listan. Annars är det ju inte helt ovanligt att direktmeddelandeappar för det mesta så gärna vill ha hela din adressbok på mobiltelefonen för att ”knyta er samman” och se vilka andra som också har den appen installerad. Och väljer man att inte synka sin adressbok så får man ändå frågan om och om igen om man ändå inte ska synka sin adressbok tills man till slut råkar klicka fel och så är adressboken synkad ändå…

Om du vill hålla vår kontakt hemlig/lösenordsskyddad på mobiltelefonen så finns det ju även en del appar till mobiltelefonen där du kan lösenordskydda uppstarten av de appar du vill. Du kan välja mellan vanligt lösenord, ett mönster och fingeravtryck om din telefon stödjer det. Denna typ av appar har ibland även möjligheten att dölja innehållet i notifieringar som dyker upp på mobilen vid nya meddelanden. T ex denna app klarar det. Meddelandeappar som bryr som om din säkerhet och anonymitet har dock i alla fall ibland sådana möjligheter inbyggda i appen, vilket ju är allra smidigast (t ex Wickr nedan har det). En del säkra-meddelande-appar bryr sig framförallt om att du och den du pratar med inte ska kunna avlyssnas medan andra istället (eller också) även ger dig möjlighet att hålla dig anonym om du så önskar. Jag är i detta avseende här egentligen mera intresserad av att få hålla mig anonym men gärna att vi även får en säker kommunikation mellan varandra.

Listan med kontaktvägar

 1. Du anger en e-postadress i e-postformuläret som jag kan nå dig på. Du kan även snabbt och enkelt skapa en extra, anonym och säker e-postadress att använda om du föredrar det. Även om detta kanske inte är det allra bästa alternativet så sätter jag det ändå som nummer 1 då det är enkelt och något som alla är vana vid. Mejlen kommer dessutom fram på några sekunder till min mobiltelefon som jag nästan alltid har med mig. Däremot så blir ”chattkonversationer” inte så överskådliga i mejlande fram och tillbaka om man jämför med SMS eller andra direktmeddelandeappar.
  .
  Om du vill hålla vår kontakt extra hemlig på din mobiltelefon så är kanske den bästa lösningen att du skapar en extra e-postadress och loggar in via en särskild webbläsare på mobilen? Du kan ju då också lösenordsskydda uppstarten av den webbläsaren samt spara lösenordet till webbmejlen i den webbläsaren för enkel inloggning. Då får du inga plötsliga snuskmeddelanden eller annat privat som poppar upp på telefonen när någon annan också råkar titta. Dock är det ju smidigare att använda de mobilappar som finns för t ex Protonmail och Tutanota men det går som sagt att köra via webbläsaren på mobilen också.
  .
 2. Wickr Me är nytt för mig men är föredömligt enkelt och snabbt att komma igång med inklusive hög säkerhet och anonymitet. Det enda du behöver ange för att komma igång är ett användarnamn och ett lösenord, dvs varken telefonnummer eller e-post behöver anges. Denna app har jag också på min vanliga mobiltelefon som jag nästan alltid har med mig. Jämförelse mellan Wickr, Signal och Telegram (som alla är kända inom säker kommunikation).
  .
  Vill du pröva Wickr Me med mig så ladda hem appen till din mobiltelefon eller din dator och skicka sedan ditt användarnamn på Wickr till mig via e-postformuläret. En sak som väl kan vara både en fördel och en nackdel beroende på hur man vill ha det, eller hur bra minne man har :-), är att max livstid för ett meddelande är 6 dygn från det att meddelandet lästs. Det går även att sätta kortare tid men dock inte längre tid. Du kan även att radera ett meddelande du skickat hos både dig själv och mottagaren ifall du ångrar sig i efterhand eller dylikt. Med ”Delete” raderas det bara hos dig själv och med ”Recall” så försvinner det hos båda. Wickr går även att ringa med.
  .
  Det går även att dölja innehållet i notifieringar om nytt meddelande m.m. som kan vara bra för privata meddelanden på sin mobil när någon kollar över axeln. Om du inte vill bli störd en tid så kan du lätt slå av och på notifieringar helt i inställningarna för appen. Du kan även välja att skydda uppstarten av Wickr med lösenord eller fingeravtryck. Ingen kommer således att se något de inte ska se av misstag, samt andra slipper se något de inte vill se.
  .
 3. Telegram är också en bra app på många olika sätt! Där kommer du också direkt i kontakt med mig på min vanliga mobiltelefon som jag nästan alltid har med mig. Ibland kopplar jag dock bort allt för att få vara ifred som vi väl alla behöver ibland.
  .
  Telegram har textmeddelanden och röstsamtal och kan användas från både dator och mobiltelefon, samt du kan ha flera konton samtidigt på samma mobiltelefon. Du behöver ett telefonnummer för att registrera dig (telefonnumret behöver dock inte gå till den mobiltelefon du har Telegram på). Du kan sedan skapa ett användarnamn som du kan ge ut istället för ditt telefonnummer och på så sätt kommunicera med andra utan att behöva lämna ut ditt telefonnummer. Dock är det värt att veta att om den du ger ut ditt användarnamn till redan har ditt telefonnummer i sin adressbok på mobiltelefonen så kommer hen att se vilket telefonnummer som står bakom ditt användarnamn.
  .
  Du kan också välja om du vill synkronisera din adressbok på mobiltelefonen eller inte. Om du synkar din adressbok så får du veta vilka av dina kontakter som redan har Telegram (på samma sätt som Kik fungerar till exempel. Telegram är dock mycket bättre än Kik på många sätt.). Vill du ha ett så anonymt Telegramkonto som möjligt så väljer du naturligtvis att inte synkronisera adressboken. Telegram ska tydligen vara ett särskilt säkert och anonymt alternativ med stark kryptering och respekt för din integritet. Du kan till exempel även välja att radera gamla meddelanden både hos dig själv och den du skickat till (det kan Wickr ovan med förresten).
  .
 4. Wire liknar Telegram men är inte lika bra tycker jag. Verkar dessutom inte ha samma totala gratisinriktning som Telegram, så risken är väl att det förr eller senare kostar pengar även för privatpersoner. Även här kommer du direkt i kontakt med mig på min mobiltelefon som jag har med mig för det mesta. Wire har textmeddelanden, röst- och videosamtal och fungerar både som app från mobiltelefonen eller direkt i webbläsare från dator (ingen installation behövs).
  .
  Du kan välja mellan att registrera dig med telefonnummer och/eller med e-postadress. Även här kan du välja om du vill synkronisera din adressbok på mobiltelefonen eller inte.
  .
 5. Efter Wire är det nog Google Hangouts som kommer näst i priolistan för mig. Google Hangouts ”för denna hemsida” så att säga, har jag dock på en annan kontantkortsmobiltelefon som jag inte alltid har med mig så där är jag inte alltid lika nåbar. Google Hangouts har textmeddelanden, röst- och videosamtal och fungerar både som app från mobiltelefonen eller direkt i webbläsare från dator (ingen installation behövs för webbläsaralternativet som är för datorn).
  .
 6. Kik har textmeddelanden och videosamtal (vill man utesluta video får man hålla för kameran eller liknande. Man kan bara ha ett konto aktivt samtidigt och bara på en mobiltelefon samtidigt. På min vanliga mobiltelefon använder jag redan Kik för annat än denna hemsida så därför har jag Kik för denna hemsida på min separata kontantkortsmobil som jag inte alltid har med mig. Om du loggar ut så raderas alla meddelanden du skickat och tagit emot.
  .
 7. Skype har textmeddelanden, röst- och videosamtal och fungerar både som app från mobiltelefonen eller som program från datorn (installation behövs). Skype går även att köra från webbläsaren på en dator (ej webbläsare på mobiltelefon). Det går bara att ha ett konto aktivt samtidigt på mobiltelefonen (men du kan ha samma konto igång på datorn och allt synkroniseras däremellan). Här gäller samma som för Kik för mig. Skype är redan upptaget till annat på min vanliga mobiltelefon, varför jag bara har Skype för denna hemsida på kontantkortsmobilen.
  .
 8. Vanlig telefon, men då får du bara mitt nummer till min kontantkortsmobil som jag inte alltid har med mig. Om du slår #31# före du slår mitt nummer så syns inte ditt nummer när du ringer.
  .
 9. Jag lägger till fler möjligheter när jag hittar nya. Tipsa mig gärna om du vill!
Annonser